Przepis na GOŹDZIKI
SKŁADNIKI DO GOŹDZIKI co to jest
Gotowanie GOŹDZIKI. Składniki do długości do 15 mm, barwy brązowej w odcieniach od jasnego do.

Jak ugotować GOŹDZIKI

Definicja GOŹDZIKI:  Są to suszone nie rozwinięte jeszcze kwiaty, o długości do 15 mm, barwy brązowej w odcieniach od jasnego do ciemnego z żółtawobrązowymi główkami.  Zapach mają silny, korzenny, smak - ostry, palący, korzenny. Głównym składnikiem jest olejek eteryczny oraz garbniki. Goździki należą do najstarszych przypraw w dziejach ludzkości, a szczególną popularnością cieszyły się w kuchni średniowiecza, kiedy to były zdobywane dla możnych domów - dosłownie "na wagę złota". Mają dość wszechstronne zastosowanie w kuchni, ale należy ich zawsze używać w małych ilościach. 1- 2 sztuki bardzo skutecznie podnoszą smak kompotów z jabłek, gruszek czy śliwek. Dodatek goździków jest wręcz konieczny we wszystkich słodko-kwaśnych kompozycjach. Są nieodzowne wprost przy wypiekaniu wszelkiego rodzaju pierników. Goździki używane są także przy produkcji czekolady w przemyśle cukierniczym. Jako lek działają pobudzająco i wzmacniająco na żołądek, występują też jako dodatek w ziołowych mieszankach aromatycznych.

Czym jest GOŹDZIKI znaczenie w Słownik G .