Przepis na Granita - deser
SKŁADNIKI DO GRANITA - DESER co to jest
Gotowanie Granita - deser kawowy. Składniki do kremówki - 3 łyżki cukru Sposób przyrządzania.

Jak ugotować Granita - deser kawowy

Definicja GRANITA - DESER KAWOWY: Składniki: - 1 litr mocnej kawy - 200 ml śmietany kremówki - 3 łyżki cukru Sposób przyrządzania: Cukier rozpuść w gorącej kawie, odstaw do ostygnięcia. Wlej do płaskiej, najlepiej metalowej formy, wstaw na trzy, cztery godziny do zamrażalnika. Gdy utworzy się cienka warstwa lodu, zdrap ją łyżką i ponownie dodaj do niezamrożonej kawy. Czynność powtarzaj, aż powstanie gruboziarnista masa kawowa. Jeszcze raz przypraw ją cukrem do smaku, przełóż do wysokich pucharków i podawaj z bitą śmietaną. Uwaga: kremówka jest wystarczająco słodka, można ubijać ją bez cukru lub tylko z odrobiną wanilii.

Czym jest Granita - deser kawowy znaczenie w Słownik G .