Przepis na Grecka zapiekanka
SKŁADNIKI DO GRECKA co to jest
Gotowanie Grecka zapiekanka warzywna. Składniki do pół kilo ziemniaków - pół kilo młodej cukinii.

Jak ugotować Grecka zapiekanka warzywna

Definicja GRECKA ZAPIEKANKA WARZYWNA: Dla dziecka od: 1 roku Składniki: - 3 bakłażany - pół kilo ziemniaków - pół kilo młodej cukinii - cebula - 2 twarde pomidory - ząbek czosnku - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki - 3 łyżki posiekanego koperku - niepełna szklanka rosołu (może być z kostki) lub wywaru z warzyw - olej do smażenia - łyżka tartej bułki - 3 łyżki tartego parmezanu - sól i pieprz Sposób przyrządzania: Bakłażany obierz, pokrój w półcentymetrowe plastry, posyp łyżką soli i odstaw na godzinę. Nagrzej piekarnik do180 st. C. Ziemniaki obierz i pokrój w dość grube słupki. Cukinię umyj i pokrój w półcentymetrowe plastry. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Bakłażany opłucz i osącz z wody. Zeszklij na oleju cebulę i czosnek, dolej nieco wywaru i dopraw do smaku. Wszystkie warzywa, oprócz pomidorów, wymieszaj w żaroodpornym naczyniu i zalej resztą wywaru. Zapiekaj pod przykryciem około godziny. Sparzone pomidory obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Tartą bułkę zmieszaj z parmezanem i razem z pomidorami dodaj do zapiekanki na 15 min przed wyjęciem z piekarnika. Przed podaniem posyp pozostałym tartym serem. 
 

Czym jest Grecka zapiekanka warzywna znaczenie w Słownik G .