Jak ugotować Grejpfruty pod pierzynką
Definicja GREJPFRUTY POD PIERZYNKĄ: Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 10-12 minut
Kaloryczność: 320 kcal/porcja
Trudność: łatwy
Składniki na 4 porcje
• 4 różowe grejpfruty • 4 jajka • 3 łyżki cukru pudru • cukier waniliowy • 4 kulki lodów waniliowych • szczypta soli • porzeczki do dekoracji ( niekoniecznie ) • 2 łyżeczki masła • 2 łyżki bułki tartej
Etapy przygotowania
1. Grejpfruty obrać, starannie usunąć białą błonkę. Podzielić na małe cząstki. 2. Cztery żaroodporne miseczki wysmarować masłem i posypać bułka tartą. Ułożyć w nich promieniście cząstki grejpfrutów. 3. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Białka ubić z solą. Połączyć pianę z żółtkami. 4. Na grejpfrutach ułożyć po porcji jajecznej masy. Miseczki z deserem wstawić na 10 - 12 minut do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika. 5. Gdy wierzch deseru się zarumieni, deser wyjąć z piekarnika. Na każdej porcji ułożyć po kulce lodów. Udekorować porzeczkami i podawać od razu.
Czym jest Grejpfruty pod pierzynką znaczenie w Słownik G .