Przepis na Grillowana
SKŁADNIKI DO GRILLOWANA co to jest
Gotowanie Grillowana cielęcina w liściach winogron. Składniki do ziemniaków # 3-4 łyżeczki kminu #.

Jak ugotować Grillowana cielęcina w liściach winogron

Definicja GRILLOWANA CIELĘCINA W LIŚCIACH WINOGRON: SKŁADNIKI: # 0,7 kg polędwicy cielęcej # 1 kg ziemniaków # 3-4 łyżeczki kminu # 3 łyżki oliwy z oliwek # 12 liści winogron w zalewie # 3 jajka # 3 cytryny # 1 kostka rosołowa # sól i pieprz do smaku WYKONANIE: 1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. 2. Odetnij błonki z polędwicy i przetnij ją na pół. Polej oliwą i posyp ze wszystkich stron kminem. 3. Wyciśnij na mięso sok z 1 cytryny. 4. Pojemnik z mięsem zakryj folią plastikową i wstaw na godzinę do lodówki. 5. Rozpuść kostkę rosołową w ½ litra wrzątku. 6. Do miski wbij 2 całe jajka i jedno żółtko. Roztrzep je widelcem. 7. Wyciśnij sok z 2 cytryn i wymieszaj z jajkami. 8. Liście winogron wyjmij z zalewy, rozwiń i opłucz pod wodą. 9. Odcedź ziemniaki i zahartuj je pod strumieniem zimnej wody. 10. Do masy jajecznej wlewaj powoli 100 ml bulionu, cały czas mieszając. Podgrzej sos na maleńkim ogniu, ale go nie gotuj. Dodaj sól, pieprz i przelej do miseczki. 11. Przekrój każdego ziemniaka na 4 części, polej odrobiną oliwy, posól i posyp pieprzem. Następnie przełóż na grill. 12. Z każdego winogronowego liścia wyrwij ogonek. Rozłóż 6 liści unerwioną stroną do góry w dwóch równoległych rzędach po trzy. . 13. Posól i posyp mięso świeżo zmielonym pieprzem. Ułóż je na środku liści i zawiń. Tak samo zawiń drugi kawałek polędwicy. 14. Połóż na bardzo rozgrzanym grillu na ok. 10-15 min. 15. Przekrój na pół i podawaj z cytrynowo-jajecznym sosem i upieczonymi na złoto ziemniakami.

Czym jest Grillowana cielęcina w znaczenie w Słownik G .