Przepis na Grochówka na
SKŁADNIKI DO GROCHÓWKA NA co to jest
Gotowanie Grochówka na wędzonce. Składniki do wędzonych,1 marchewka,1 pietruszka,0.25 selera (ok. 5.

Jak ugotować Grochówka na wędzonce

Definicja GROCHÓWKA NA WĘDZONCE: Składniki:25 dkg łuskanego grochu,
30 dkg żeberek wędzonych,
1 marchewka,
1 pietruszka,
0.25 selera (ok. 5 dkg),
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka przyprawy z suszonych warzyw (np. jarzynka lub vegeta),
1 liść laurowy,
1 łyżka majeranku,
sól,
kilka ziaren pieprzu.

 
Sposób przyrządzenia:        Groch wypłukać, zalać 2 l wody i wymoczyć 2 h, a następnie zagotować w tej samej wodzie. Żeberka umyć, włożyć do garnka z grochem, dodać liść laurowy oraz pieprz i gotować ok. 1 h. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć, drobno pokroić, cebulę obrać, poprzekrawać na pół i razem z pokrojonymi warzywami włożyć do wywaru. Dodać przyprawę z suszonych warzyw i gotować jeszcze 40 min., aż groch i mięso na żeberkach będą miękkie. Wyjąć żeberka, cebulę i liść laurowy. Z żeberek obrać mięso, pokroić je w kostkę i z powrotem wrzucić do zupy (zupę można przedtem zmiksować, ale niekoniecznie). Czosnek obrać, rozetrzeć z solą i dodać do zupy. Przyprawić majerankiem i jeszcze chwilę gotować. Podawać z grzankami z bułki pokrojonej w kostkę.

Czym jest Grochówka na wędzonce znaczenie w Słownik G .