Przepis na Grochówka pikantna
SKŁADNIKI DO GROCHÓWKA co to jest
Gotowanie Grochówka pikantna. Składniki do szklanka uprzednio namoczonego na noc 12 grochu (jeśli w.

Jak ugotować Grochówka pikantna

Definicja GROCHÓWKA PIKANTNA: Składniki: 1 l wywaru z kości i warzyw , 1 szklanka uprzednio namoczonego na noc 12 grochu (jeśli w połówkach - to nie moczonego), 10 dag dowolnej wędliny, 2-3 pomidory, 1 cebula, 4 dag tłuszczu, 1 łyżka mąki, 0,5 szklanki śmietany, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki keczupu; sól, pieprz, czosnek i curry do smaku Wykonanie: Groch (wraz z wodą, w której się moczył) zalać w szybkowarze wywarem, szybkowar zamknąć i ogrzewać 35 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć. Jeśli zamiast wywaru użyte były kości i włoszczyzna, to wyjąć wkładkę z nimi. W czasie ogrzewania szybkowaru sparzyć i obrać pomidory ze skórki ŕ pokroić je. Pokroić w paseczki wędlinę, usmażyć na tłuszczu oczyszczoną i posiekaną cebulę, dodać mąkę i lekko ją zrumienić. Po otwarciu szybkowaru wszystko połączyć z grochem, wrzucić czosnek, posolić i ponownie zamknąć szybkowar, po czym ogrzewać jeszcze 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Na koniec przyprawić śmietaną, musztardą, keczupem, dodać do smaku pieprzu i curry.

Czym jest Grochówka pikantna znaczenie w Słownik G .