Jak ugotować Grochówka pikantna
Definicja GROCHÓWKA PIKANTNA: Składniki: 1 l wywaru z kości i warzyw , 1 szklanka uprzednio namoczonego na noc 12 grochu (jeśli w połówkach - to nie moczonego), 10 dag dowolnej wędliny, 2-3 pomidory, 1 cebula, 4 dag tłuszczu, 1 łyżka mąki, 0,5 szklanki śmietany, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki keczupu; sól, pieprz, czosnek i curry do smaku Wykonanie: Groch (wraz z wodą, w której się moczył) zalać w szybkowarze wywarem, szybkowar zamknąć i ogrzewać 35 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć. Jeśli zamiast wywaru użyte były kości i włoszczyzna, to wyjąć wkładkę z nimi. W czasie ogrzewania szybkowaru sparzyć i obrać pomidory ze skórki ŕ pokroić je. Pokroić w paseczki wędlinę, usmażyć na tłuszczu oczyszczoną i posiekaną cebulę, dodać mąkę i lekko ją zrumienić. Po otwarciu szybkowaru wszystko połączyć z grochem, wrzucić czosnek, posolić i ponownie zamknąć szybkowar, po czym ogrzewać jeszcze 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Na koniec przyprawić śmietaną, musztardą, keczupem, dodać do smaku pieprzu i curry.
Czym jest Grochówka pikantna znaczenie w Słownik G .