Przepis na Grochówka z
SKŁADNIKI DO GROCHÓWKA Z co to jest
Gotowanie Grochówka z makaronem i szpinakiem. Składniki do drobno pokrojona,1 ząbek czosnku,obrany.

Jak ugotować Grochówka z makaronem i szpinakiem

Definicja GROCHÓWKA Z MAKARONEM I SZPINAKIEM: Składniki:2 łyżki oliwy,
1 duża cebula,
obrana i drobno pokrojona,
1 ząbek czosnku,
obrany i zmiażdżony,
1 płaska łyżeczka suszonego majeranku,
0.5 płaskiej łyżeczki suszonego rozmarynu,
450 g świeżego szpinaku,
oczyszczonego i umytego lub 250 g mrożonych liści szpinaku,
225 g gotowanego grochu,
opłukanego i odsączonego 1.4 l wywaru wołowego,
115 g makaronu "muszelki" lub innego małego makaronu,
0.5 płaskiej łyżeczki soli,
świeżo zmielony czarny pieprz,
60 g utartego parmezanu,
1 łyżka oliwy extra virgin (wg uznania).

 
Sposób przyrządzenia:        W dużym garnku podgrzać oliwę i przyrumieniać na niej lekko cebulę. Wsypać czosnek, majeranek i rozmaryn, smażyć przez 2 min. Włożyć szpinak, przykryć dusić na wolnym ogniu przez 10 min.
        
        Dodać groch i wywar, zagotować. Wrzucić makaron, zmniejszyć ogień i mieszając od czasu do czasu. Gotować przez 10 - 12 min., aż makaron będzie miękki. Doprawić solą i pieprzem. Wazową łyżką nalewać zupę do podgrzanych miseczek. Oprószyć parmezanem, polać oliwą extra virgin i podawać z chrupiącym włoskim pieczywem.

Czym jest Grochówka z makaronem i znaczenie w Słownik G .