Jak ugotować Gruszki w kremie waniliowym
Definicja GRUSZKI W KREMIE WANILIOWYM: Dla dziecka od: 1,5 roku Składniki:
- 2 lub 3 gruszki
- krem:
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki mąki
- 4 żółtka lub 2 jajka
- ok. pół szklanki cukru
- kilka kropli esencji waniliowej.
Sposób przyrządzania:
Gruszki umyj, obierz i przetnij na pół. Usuń gniazda nasienne. Jeśli owoce są twarde (nie dają się kroić łyżką), włóż je na chwilę do wrzącego syropu (czyli niewielkiej ilości mocno osłodzonej wody), odcedź i ułóż w salaterce. Mąkę rozprowadź w kubku niewielką ilością zimnego mleka, resztę mleka zagotuj i wlej do niego powoli (stale mieszając) zawartość kubka. Zagotuj. Żółtka (lub całe jajka) utrzyj z cukrem i wanilią, połącz z gorącym mlekiem i stale mieszając, potrzymaj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Zalej kremem gruszki.
Czym jest Gruszki w kremie waniliowym znaczenie w Słownik G .