Jak ugotować Grzybek śmietanowy
Definicja GRZYBEK ŚMIETANOWY: Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- 3 jajka
- łyżeczka masła
- szklanka mąki
- szklanka śmietany
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki startej skórki cytrynowej
- łyżka oleju do smażenia
- do podania:
- owoce jagodowe
- owoce z kompotu lub konfitura czy dżem
- śmietana
- cukier puder
Sposób przyrządzania:
Żółtka utrzyj z masłem i skórką cytrynową. Połącz ze śmietaną i mąką tak, aby powstała jednolita masa. Białka ubij z cukrem na sztywno. Delikatnie mieszając, dodaj do piany masę żółtkową. Olej rozgrzej na patelni. Wlej ciasto. Po zrumienieniu się spodu (na średnim ogniu), przewróć omlet na drugą stronę. Podawaj go z owocami, śmietaną i cukrem pudrem albo konfiturą (dżemem).
Czym jest Grzybek śmietanowy znaczenie w Słownik G .