Przepis na Grzyby duszone
SKŁADNIKI DO GRZYBY DUSZONE co to jest
Gotowanie Grzyby duszone zapiekane z kartoflami. Składniki do swiezych prawdziwkow lub maslakow,300.

Jak ugotować Grzyby duszone zapiekane z kartoflami

Definicja GRZYBY DUSZONE ZAPIEKANE Z KARTOFLAMI: Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
400 g swiezych prawdziwkow lub maslakow,
300 g kartofli,
1 cebula,
2 pomidory,
2 lyzki siekanego koperku,
50 ml oliwy,
40 g masla,
100 ml smietany,
2 liscie laurowe,
sol, pieprz.

1. Grzyby dokladnie umyc i sparzyc goraca woda (maslaki nalezy przedtem obrac
ze skorki). Pokroic w plasterki i smazyc 5 min na polowie masla.
2. Przelozyc do rondla, dodac obrane, wypestkowane i pokrojone w kawalki pomidory, pieprz, sol i lisc laurowy. Zalac smietana i dusic pod przykryciem ok.
10 min.
3. Kartofle obrac, pokroic w plasterki, obsmazyc na oliwie na jasnozloty kolor.
4. Cebule obrac, drobno posiekac i podsmazyc na reszcie masla na jasnozloty
kolor.
5. Do podduszonych grzybow dodac podsmazone kartofle, cebule i starannie wymieszac. Zapiekac przez 15 min w nagrzanym do temp. 230żC piekarniku.
6. Przed podaniem podzielic na porcje i posypac siekanym koperkiem.

Czym jest Grzyby duszone zapiekane z znaczenie w Słownik G .