Jak ugotować Grzyby w winie
Definicja GRZYBY W WINIE: SKŁADNIKI:
80 dag leśnych grzybów (prawdziwków
podgrzybków)
100 ml oleju
2 nieduże cebule
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
1/2 pęczka natki
sól
pieprz
200 ml białego wytrawnego wina
SPOSÓB WYKONANIA:
Grzyby dokładnie oczyść, wypłucz, osącz i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni o grubym dnie mocno rozgrzej olej i podsmaż na nim drobno posiekane cebule. Gdy się zeszklą, dodaj do nich grzyby i smaż razem około 15 minut. Następnie grzyby skrop sokiem z cytryny i posyp posiekaną natką. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Na końcu wlej białe wytrawne wino i duś na małym ogniu jeszcze kilka minut. Podawaj od razu po przygotowaniu, najlepiej z kawałkiem świeżej bagietki i kieliszkiem zimnego białego wina.
Czym jest Grzyby w winie znaczenie w Słownik G .