Przepis na Gulasz szegedyński
SKŁADNIKI DO GULASZ co to jest
Gotowanie Gulasz szegedyński. Składniki do 800 g kiszonej kapusty - 2 średnie cebule - 1 szklanka.

Jak ugotować Gulasz szegedyński

Definicja GULASZ SZEGEDYŃSKI: Składniki: - 1 kg wieprzowiny (koniecznie łopatka) - 800 g kiszonej kapusty - 2 średnie cebule - 1 szklanka śmietany - 1 łyżka maki - 1 ząbek czosnku - 2 łyżeczki kminku - 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku - sól - cukier Sposób wykonania: Mięso kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, siekamy i przesmażamy na smalcu. Dodajemy mięso, lekko je obrumieniamy, następnie zalewamy całość wodą (0,25 szklanki), dodajemy paprykę, kminek, zmiażdżony czosnek i solimy. Dusimy pod przykryciem około 40 minut na małym ogniu. Dodajemy posiekana i odciśniętą kapustę (odrobinę słodzimy jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna) i dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy kapusta jest już miękka, powoli wlewamy 0,5 szklanki śmietany wymieszanej z mąką. Gulasz podajemy na głębokim półmisku, polany pozostałą śmietaną.

Czym jest Gulasz szegedyński znaczenie w Słownik G .