Przepis na Gulasz węgierski II
SKŁADNIKI DO GULASZ WĘGIERSKI co to jest
Gotowanie Gulasz węgierski II. Składniki do czubata łyżeczka papryki w proszku- 2-3 marchewki- 2-3.

Jak ugotować Gulasz węgierski II

Definicja GULASZ WĘGIERSKI II: - 1 kg wołowiny (pierwsza krzyżowa)
- 2 cebule
- czubata łyżeczka papryki w proszku
- 2-3 marchewki
- 2-3 str?ki zielonej papryki
- 1/2 kg ziemniaków
- sól
- pieprz
- ewentualnie ostra papryka
- do smaku
- olej (oryginalnie smalec) do smażenia.
Kluseczki csipetke:
- 80 g mąki
- 1 jajko
- szczypta soli


Mięso i cebule kroimy w kostkę. Na rozgrzanym w rondlu tłuszczu podsmażamy paprykę w proszku, wrzucamy mięso i cebulę i rumienimy je na ostrym ogniu. Dolewamy ok. 2 szklanek wody, zmniejszamy ogień, dodajemy pokrojone w grube plastry marchewki, przyprawiamy i dusimy pod przykryciem.
Gdy mięso zacznie mięknąć, dodajemy pokrojone w plastry ziemniaki (jeśli potrzeba, dolewamy trochę wrz?tku). Na 10-15 minut przed końcem duszenia dodajemy pokrojone w duże kawałki papryki. Można też dodać 1-2 pomidory bez skóry, pokrojone na drobne kawałki.
Z mąki i jajka zagniatamy twarde ciasto, rozwałkowujemy je cienko, odrywamy z niego palcami małe jak fasolka kluseczki csipetke. Gdy mięso i ziemniaki s? gotowe, wrzucamy do zupy kluseczki i gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię gulaszu.

Czym jest Gulasz węgierski II znaczenie w Słownik G .