Jak ugotować Gulasz z zająca i czeskie knedliki
Definicja GULASZ Z ZAJĄCA I CZESKIE KNEDLIKI: Składniki gulasz: - 1 kg. mięsa z zająca (bez kości) - 4-5 małych marchewek - 6-8 szalotek - przecier pomidorowy - pietruszka (nać) - 25 dkg. pieczarek - 15- 20 dkg. boczku - oliwa - rosół z kostki marynata: - 300- 400 ml. czerwonego wytrawnego wina - 3 małe marchewki - 4 szalotki - 2 liscie laurowe - 5 ziaren pieprzu - 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 gozdziki - 2 ząbki czosnku czeskie knedliczki: - 25 dkg mąki - mleko - jajko - 10 gram drożdzy - pół czerstwego rogalika (niekoniecznie) - szczypta soli i cukru Sposób wykonania marynata: Do wina wrzucić pocięta w plasterki marchewke i cebule, całe ząbki czosnku, liscie laurowe oraz sproszkowane w mozdzieżu ziarna pieprzu, ziela angielskiego i gozdzików. Następnie pociętego w gulaszowe częsci zająca. Marynować cała noc
gulasz:
Na oliwie podsmażyć pocięty w kawałeczki boczek i przesypać go do osobnego garnka (w którym będziesz robić gulasz), następnie podsmażyć pocięta w plasterki marchewke i cebule- dołożyć do boczku, pózniej smażyć zajączka, którego należy lekko posolić i dodać do garnka, następnie pocięte w plasterki pieczarki- posolić dopiero pod koniec smażenia. Wszystko zalać 0,5 litra rosołu z kostki, doprawić przecierem pomidorowym i papryką w proszku. dusić ok 1 godz. na średnim ogniu, pod koniec dodać posiekaną pietruszke.
W razie potrzeby dolać rosół i doprawić wg. uznania. czeskie knedliki: Lekko podgrzać mleko, dodać cukier i drożdze i odstawić w ciepłe miejsce
Do mąki dodać jajko + sól + rozrobione drożdze + mleko (jeśli trzeba) + pokrojonego w drobną kostke rogalika.
Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto delikatnie włożyć do wrzacej i osolonej wody i gotować przez 15 min, następnie obrócić je i gotować przez następne 15 min.
Ugotowanego knedlika delikatnie wyjąć na deske i pokroić w grube plasterki.
Czym jest Gulasz z zająca i czeskie znaczenie w Słownik G .