Przepis na Gundel palacsinta
SKŁADNIKI DO GUNDEL co to jest
Gotowanie Gundel palacsinta - deser węgierski. Składniki do utłuczonych orzechów włoskich- 50 g.

Jak ugotować Gundel palacsinta - deser węgierski

Definicja GUNDEL PALACSINTA - DESER WĘGIERSKI: - 10 cienkich pszennych naleśników
- 100 g utłuczonych orzechów włoskich
- 50 g obranych i utłuczonych migdałów
- 50 g rodzynek
- łyżka smażonej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka cukru
- 100 ml śmietany kremówki
- rum
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki
- 1 łyżka masła
- 2 żółtka
- łyżka cukru
- rum lub spirytus

Nadzienie: w garnuszku zagotować ?mietankę z cukrem, dodać bakalie. Gotować, aż masa zgęstnieje. Pod koniec dodać trochę rumu do smaku. Nadzieniem faszerować naleśniki. Przed podaniem zagrzać je w piekarniku lub na patelni.
Sos: rozpu?cić czekoladę w gor?cej ?mietance z masłem. Z żółtek i cukru utrzeć kogel-mogel. Wymieszać razem. Gor?cym sosem polewać naleśniki. W ostatniej chwili polać alkoholem i podpalić.

Czym jest Gundel palacsinta - deser znaczenie w Słownik G .