Przepis na Gwiazdki wigilijne
SKŁADNIKI DO GWIAZDKI co to jest
Gotowanie Gwiazdki wigilijne w masie makowej. Składniki do 6 dag masła - zółtko masa makowa: - 15.

Jak ugotować Gwiazdki wigilijne w masie makowej

Definicja GWIAZDKI WIGILIJNE W MASIE MAKOWEJ: Składniki: ciasto: - 12 dag maki - 3 dag cukru - 6 dag masła - zółtko masa makowa: - 15 dag maku - aromat migdałowy - 10 dag cukru - 2 łyzki miodu ponadto: - pół szklanki smietanki kremówki - łyzka cukru pudru - bakalie Wykonanie: Z podanych składników zagniec kruche ciasto, a nastepnie cienko je rozwalkuj. Foremką wykrój gwiazdki, poukladaj je na wysmarowanej tluszczem blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C, upiecz na złoty kolor. Mak sparz, osącz i wraz z cukrem przekręć przez maszynkę. Dodaj aromat migdalowy i miód, wszystko razem dokladnie wymieszaj. Smietanke ubij z cukrem pudrem na krem. Mase makowa wlóz do salaterki, w srodku zrób lyzka zaglębienie i wypełnij je bitą śmietaną. Calość udekoruj upieczonymi gwiazdkami i bakaliami.

Czym jest Gwiazdki wigilijne w masie znaczenie w Słownik G .