Przepis na Gyros z frytkami i
SKŁADNIKI DO GYROS Z FRYTKAMI co to jest
Gotowanie Gyros z frytkami i sosem czosnkowym. Składniki do szynka, biodrówka) - przyprawy: oregano.

Jak ugotować Gyros z frytkami i sosem czosnkowym

Definicja GYROS Z FRYTKAMI I SOSEM CZOSNKOWYM: Składniki: Gyros:
- 0,5 kilo mięsa (łopatka, szynka, biodrówka)
- przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, bazylia, gotowa przyprawa do gyrosa, sól Frytki:
- ziemniaki
- olej Sos czosnkowy:
- duży kubek jogurtu naturalnego,
- łyżeczka majonezu,
- wegeta,
- 4 lub 5 ząbków czosnku,
- oregano, bazylia, zioła prowansalskie, przyprawa do tzatzików Przepis: Gyros:
Mięso pokroić na cienkie, trzycentymetrowe paseczki/słupki. Włożyć na patelnię, na którą dajemy minimalną ilość oleju (dużo mniejszą niż do zwykłego smażenia). Mięso powinno się smażyć właściwie na suchej patelni, ale mogą być 2 łyżki oleju. Smażymy, dopóki mięso nie będzie brązowe i suche, (ok. 20 min. w zależności od ilości). Zdejmujemy z patelni, wrzucamy do głębokiego talerza. Sypiemy na to w dużej ilości podane przyprawy, po czym nakrywamy talerz drugim głębokim talerzem lub dużą przykrywką. Potrząsamy, jak grzechotką :) Po kilku minutach mięsko powinno być całe oblepione przyprawami.
Frytki: Ziemniaki pocięte na frytki można smażyć we frytkownicy, w dużym garnku z koszyczkiem, albo na patelni dość głęboko wypełnionej gorącym olejem.
Sos czosnkowy: Wszystkie podane składniki mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Czym jest Gyros z frytkami i sosem znaczenie w Słownik G .