Przepis na Halibut w winno
SKŁADNIKI DO HALIBUT W WINNO co to jest
Gotowanie Halibut w winno-migdałowym sosie. Składniki do 300-400 g ryby (dzwonka)    •  4 łyżki.

Jak ugotować Halibut w winno-migdałowym sosie

Definicja HALIBUT W WINNO-MIGDAŁOWYM SOSIE: Niezbędne produkty: •  2 porcje halibuta, około 300-400 g ryby (dzwonka)
  
•  4 łyżki masła
  
•  2 łyżki oleju
  
•  1 mała szalotka
  
•  pół kieliszka białego wytrawnego wina
  
•  łyżeczka mąki (z małym czubkiem)
  
•  2 łyżki płatków migdałowych
  
•  1 łyżka śmietanki słodkiej
  
•  sok z cytryny
  
•  sól, cukier
  
•  jako dodatek brokuły lub szparagi i zielony groszek
   Etapy przygotowania 1.  Rybę oczyść, jeśli ma łuski to je zeskrob nożem (w halibucie to bardzo łatwe), jeśli została na bokach płetwa to obetnij ją nożyczkami. Skrop sokiem z cytryny.
    
2.  Na suchej patelni, na niewielkim ogniu upraż na złoty kolor płatki migdałowe. Obierz i posiekaj drobniutko szalotkę. Rozgrzej łyżkę masła i zeszklij ją. Posyp mąką i smaż na małym ogniu, aż mąka wchłonie całe masło- nie rumień. Wlej wino i szklankę wody, gotuj do zgęstnienia i odparowania alkoholu. Dopraw solą i cukrem.
    
3.  Dodaj płatki migdałowe, podgrzej mocno. Zestaw z ognia i dodaj 2 łyżki masła energicznie mieszając rózgą lub trzepaczką. Wlej śmietankę i wymieszaj dokładnie. Jeszcze raz sprawdź smak.
    
4.  Rybę posól. Rozgrzej olej i masło, usmaż halibuta (po 3 minuty z każdej strony). Nałóż rybę na talerz i polej sosem migdałowo-winnym. Jako dodatek podaj ugotowane na półmiękko brokuły (lub szparagi) i zielony groszek, polany odrobiną masła. 

Czym jest Halibut w winno-migdałowym znaczenie w Słownik H .