Przepis na Halibut z sosem
SKŁADNIKI DO HALIBUT Z SOSEM co to jest
Gotowanie Halibut z sosem miętowo- cytrynowym. Składniki do grubości)    •  ½ cytryny    •  4.

Jak ugotować Halibut z sosem miętowo- cytrynowym

Definicja HALIBUT Z SOSEM MIĘTOWO- CYTRYNOWYM: Produkty: •  4 duże steki z halibuta (2 cm. grubości)
  
•  ½ cytryny
  
•  4 żółtka
  
•  1 szalotka
  
•  6 łyżek wina białego
  
•  3 łyżki wody
  
•  100 g masła
  
•  1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  
•  5 gałązek świeżej mięty
  
•  1 litr bulionu warzywnego
  
•  sól, pieprz biały i cytrynowy, cukier
   Etapy przygotowania 1.  Składników niewiele, ale dobre, no i okazja do zrobienia nowego, pysznego sosu.
    
2.  Rybę (oczywiście oczyszczoną i pozbawioną drobnych łuseczek) skrop sokiem z cytryny i odstaw na 5 min. Włóż do gorącego bulionu warzywnego i na malutkim ogniu gotuj 15 min., zostaw w wywarze do czasu podania.
    
3.  Miętę posiekaj drobniutko. Posiekaj także szalotkę. Wino i wodę wlej do garnuszka, dodaj szalotkę i gotuj do odparowania ponad połowy. Płyn przecedź, szalotkę wyrzuć. Płyn zmieszaj trzepaczką z żółtkami i skórką z cytryny w miseczce i ustaw ją nad garnkiem z gotującą się wodą (miseczka nie dotyka wody).
    
4.  Cały czas mieszając i ubijając rózgą dodawaj kawałeczki masła. Ubijaj do wyraźnego zgęstnienia sosu. Zmieszaj z miętą, dopraw solą, pieprzem cytrynowym i białym oraz szczyptą cukru.
    
5.  Rybę odcedź z wywaru i delikatnie połóż na talerzu, polej sosem. Podawaj z szafranowym ryżem wymieszanym z łyżką masła.

Czym jest Halibut z sosem miętowo znaczenie w Słownik H .