Przepis na Hasselbackspotatis
SKŁADNIKI DO HASSELBACKSPOTAT co to jest
Gotowanie Hasselbackspotatis. Składniki do    •  3 łyżki stołowe oliwy z oliwek    •  1 - 2 ząbki.

Jak ugotować Hasselbackspotatis

Definicja HASSELBACKSPOTATIS: Składniki •  24 małe ziemniaki
  
•  15 g masła
  
•  3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  
•  1 - 2 ząbki czosnku
  
•  grubo mielona sól morska
  
•  świeżo zmielony pieprz
  
•  liście laurowe
   Etapy przygotowania 1.  Hasselbackspotatis to chyba najbardziej znana i popularna w Szwecji potrawa z ziemniaków.
    
2.  Ziemniaki dokladnie myjemy, obieramy ze skórki. Na desce do krojenia kładziemy dwie paleczki do chińszczyzny (albo inne grubsze patyczki); pomiędzy nie wkładamy ziemniaka i ostrym nożem kroimy na plasterki o grubości ok. 3mm.
    
3.  Paleczki znacznie ułatwią nam pracę. Gdy już się z tym uporamy, w każdego ziemniaczka wkładamy po 1-2 listki laurowe.
    
4.  Nastawiamy piekarnik na 190º C. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę i masło; wkładamy na chwilę do piekarnika (aż masło się nie stopi). Ostrożnie wyjmujemy naczynie, dodajemy przecisnięty przez praskę czosnek i delikatnie mieszamy z masłem i oliwą.
    
5.  Do naczynia wkładamy ziemniaczki, obracamy je kilka razy w tłuszczu i na koniec posypujemy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika na około pół godziny (aż nie zrobią się miękkie i złocisto- brązowe).

Czym jest Hasselbackspotatis znaczenie w Słownik H .