Przepis na Heidesand
SKŁADNIKI DO HEIDESAND co to jest
Gotowanie Heidesand. Składniki do 24 dkg mąki, 5 dkg Weizenpuder, szczypta soli, 0.1 dkg wanilii.

Jak ugotować Heidesand

Definicja HEIDESAND: SKŁADNIKI: 10 dkg cukru, 17 dkg masła, 1 jajko, 24 dkg mąki, 5 dkg Weizenpuder, szczypta soli, 0.1 dkg wanilii. WYKONANIE: Odzielić białka od żółtek (białek nie wyrzucać). Z żółtek, mąki, masła, cukru i soli wyrobić ciasto. Następnie podzielić je na dwie części po ok. 12 dkg i odstawić, ażeby ewentualnie zawarte w nim powietrze mogło ujść. Z obu części uformować ręcznie dwa wałki o jednakowej grubości i 16 cm długości. Tak przygotowane ciasto włożyć na ok. 15 min. do zamrażalnika. Następnie posmarować je białkiem i obtoczyć w gruboziarnistym cukrze. Odcinać gładkim nożem równe (ok. 5 mm) plastry. Ciastka układać na blaszce i piec w piekarniku ok. 7 - 9 min. w temp. 190 ° C na jasnozłoty kolor.

Czym jest Heidesand znaczenie w Słownik H .