Przepis na Herbata naturalna
SKŁADNIKI DO HERBATA NATURALNA co to jest
Gotowanie Herbata naturalna. Składniki do litra wrzącej wodyZagotować wodę w naczyniu tylko do tego.

Jak ugotować Herbata naturalna

Definicja HERBATA NATURALNA: 2 dkg herbaty gatunkowej
około 10 dkg cukru
1/2 litra wrzącej wody

Zagotować wodę w naczyniu tylko do tego celu przeznaczonym (w imbryku). Na otwartym imbryku z wodą postawić wyparzony wrzątkiem imbryczek porcelanowy (czajniczek), przeznaczony na napar. Gdy czajniczek nagrzeje się, na 10 min. przed podaniem wsypać herbatę do czajniczka, zalać niedużą ilością wrzącej wody, nakryć i pozostawić do naciągnięcia. Po 10 min. do czajniczka dodać wrzącą wodę (razem około 1/4 litra) i herbatę dalej parzyć. Czas parzenia trzeba wypróbować dla każdego gatunku herbaty z osobna. Gdy herbata naciągnie, nalewać esencję do ogrzanych filiżanek lub szklanek i każdą dopełniać wrzącą wodą. Podawać natychmiast. Cukier podawać osobno.

Sposób podania herbaty

Herbatę podaje się w szklankach ustawionych na szklanych spodkach lub w porcelanowych filiżankach i na takich samych spodkach. Na spodku umieszcza się łyżeczkę. Cukier do herbaty podaje się osobno. Jako dodatek można zastosować cienkie krążki cytryny lub ogrzaną, pasteryzowaną śmietankę.

Czym jest Herbata naturalna znaczenie w Słownik H .