Przepis na Indyczka pieczona
SKŁADNIKI DO INDYCZKA PIECZONA co to jest
Gotowanie Indyczka pieczona. Składniki do 10 dag startego żółego sera- 2 jajka- 1 ostra papryczka.

Jak ugotować Indyczka pieczona

Definicja INDYCZKA PIECZONA: - 1 indyczka (2.5 kg)
- 10 dag masła
Nadzienie:
- 10 dag startego żółego sera
- 2 jajka
- 1 ostra papryczka chili
- 2 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 15 dag zmielonych orzechów
- 6 świeżo zmielonych ziaren pieprzu
- 4 zmielone ziarna ziela angielskiego
- 3 utłuczone goĽdziki
- łyżeczka rozartego estragonu
- sól


Przygotuj nadzienie: cebule obierz, posiekaj. Czosnek obierz, przeci?nij przez praskę. Papryczkę posiekaj, wymieszaj z cebul?, czosnkiem, orzechami, serem, połową przypraw oraz żółtkami roztrzepanymi z solą.
Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie poł?cz z mas?. Indyczkę oczy?ć i umyj, natrzyj solą i reszt? przypraw. Przygotowanym nadzieniem wypełnij przestrzeń pod skór? na piersi indyczki oraz wnętrze tuszki. Otwór zepnij lub zaszyj, indyczkę ułóż w brytfannie, grubo posmaruj masłem.
Podlej 2 niepełnymi szklankami wody. Przykryj, piecz godzinę i 20 minut w temp. 190°C. Pod koniec pieczenia odkryj brytfannę i piecz jeszcze przez chwilę, aby skórka się przyrumieniła. Możesz podawać z ziemniakami i duszonym groszkiem.

Czym jest Indyczka pieczona znaczenie w Słownik I .