Przepis na Indyk pieczony z
SKŁADNIKI DO INDYK PIECZONY Z co to jest
Gotowanie Indyk pieczony z rozmarynem. Składniki do masła, 3 cytryny, łyżka miodu płynnego, 600 ml.

Jak ugotować Indyk pieczony z rozmarynem

Definicja INDYK PIECZONY Z ROZMARYNEM: Składniki indyk (3-5 kg), 15-25 dag sklarowanego masła, 3 cytryny, łyżka miodu płynnego, 600 ml białego półwytrawnego wina, 2-3 łyżki drobno posiekanego świeżego rozmarynu, 2 gałązki do przybrania, 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki, czerwona cebula, 2 liście laurowe, sól, pieprz Sposób wykonania Miękkie masło (trochę odłożyć do posmarowania ptaka) starannie wymieszać z miodem, posiekanym rozmarynem i natką oraz sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Oczyszczonego indyka (mrożonego wcześniej rozmrozić) umyć, osuszyć, ułożyć na desce. Między skórę a mięśnie przy szyi wcisnąć palce, odchylić skórę i kawałek po kawałku oddzielać ją od mięśni piersi i górnej części udźców, tak by powstała tam kieszeń. Powpychać w tę kieszeń przygotowany farsz, równomiernie go rozkładając. Następnie skórę naciągnąć, posmarować odłożonym masłem, oprószyć solą i przyklepać. Cebulę obrać, pokroić na połówki i razem z liśćmi laurowymi włożyć do wnętrza indyka. Związać nogi ptaka. Do brytfanny wlać wino, wrzucić wyszorowane cytryny pokrojone na cząstki, włożyć indyka i dokładnie przykryć (zalepić) brytfannę folią do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i upiec, licząc 20-25 min na każde 45 dag tuszki plus dodatkowo 25 min. Przez ostatnie 25-30 min piec bez przykrycia, polewając tuszkę sosem z dna brytfanny. Wyłączyć piekarnik, ponownie przykryć brytfannę folią i pozostawić na 20-30 min, aby mięso "odpoczęło". Podawać ze smażonymi ziemniakami i fasolką szparagową polaną stopionym masłem.

Czym jest Indyk pieczony z rozmarynem znaczenie w Słownik I .