Przepis na Indyk w maladze
SKŁADNIKI DO INDYK W MALADZE co to jest
Gotowanie Indyk w maladze. Składniki do Malaga,2 dkg koncentratu pomidorowego,2 białka,2 dkg.

Jak ugotować Indyk w maladze

Definicja INDYK W MALADZE: Składniki:Indyk (młody),
tłuszcz,
100 ml wina Malaga,
2 dkg koncentratu pomidorowego,
2 białka,
2 dkg żelatyny,
pomarańcze,
cytryny,
śliwki z wina,
pomidory,
natka pietruszki do dekoracji,
sól,
pieprz i sok z cytryny do smaku.

 
Sposób przyrządzenia:        Sprawionego indyka umyć, z nóg wyciągnąć scięgna nacinając skórę koło stawu kolanowego. Piersi indyka przycisnąć ręką, aby uległy spłaszczeniu. Następnie odciąć skrzydła, szyję i natrzeć przyprawami, pozostawić w chłodnym miejscu na 2 - 3 h. Indyka ułożyć w brytfannie grzebieniem do spodu, polać tłuszczem i piec skraplając wodą, potem wytworzonym sosem. Po upieczeniu wyjąć, lekko przestudzić, odciąć uda, każde pokrajać na dwie porcje. Z piersi ściąć ukośne płaty mięsa zaczynając od stawu barkowego. Wyporcjowane mięso ułożyć na półmisku, tak aby w każdej pozycji był kawałek mięsa z uda i piersi, udekorować. Sos odtłuścić, dodać koncentrat pomidorowy, białko i wino, zagotować ciągle mieszając. Następnie dodać namoczoną w małej ilości wody żelatynę, chwilę piogotować, przecedzić przez lnianą ściereczkę, doprawić do smaku, pozostawić do zastygnięcia. Tężejącą galaretą polać indyka.

Czym jest Indyk w maladze znaczenie w Słownik I .