Przepis na Isla flotante
SKŁADNIKI DO LA FLOTANTE co to jest
Gotowanie Isla flotante - bezy z musem i kremem waniliowym. Składniki do 10 dag czekolady deserowej.

Jak ugotować Isla flotante - bezy z musem i kremem waniliowym

Definicja ISLA FLOTANTE - BEZY Z MUSEM I KREMEM WANILIOWYM: Bezy:
- 1/2 szklanki cukru
- 3 białka
- olej
Mus:
- 10 dag czekolady deserowej
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1/4 szklanki śmietany tortowej (36-proc)
Krem waniliowy:
- 6 żółtek
- 2/3 szklanki cukru
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 1 rozkrojona wzdłuż laska wanilii
Oraz:
- 18-20 dag czekolady deserowej pokrojonej na grube wióry
- mieszane owoce jagodowe

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Dołki formy na mufinki posmaruj cieniutką warstewką neutralnego oleju. W metalowej miseczce ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Następnie ustaw miseczkę w naczyniu z gotując? się wod?. Uwaga: powierzchnia wody nie może dotykać miseczki! Ubijaj dalej około 5 minut. Potem wyjmij miskę z pianą i ubijaj, aż piana będzie całkowicie sztywna i l?ni?ca (jest gotowa, jeśli możesz odwrócić miseczkę dnem do góry, a piana nie wypada). Pozostaw w miseczce pół szklanki piany (posłuży ci do przygotowania musu czekoladowego), resztę przykryj i ostudĽ. Zimną pianą napełnij dołki formy na mufinki. Następnie wstaw formę do żaroodpornego naczynia z gor?c? wod? (wody powinno być tyle, aby sięgała do połowy wysokości formy). Piecz 25 minut. Wyjmij formę z wody, bezy ostudĽ do temperatury pokojowej. Potem przykryj i ostudĽ zupełnie. Z bezików wydr?ż środki, tak aby zostały puste ?skorupki?.
Krok drugi: zrób mus czekoladowy. Połam czekoladę, dodaj do niej bardzo gor?c? ?mietanę kremówkę i mieszaj, aż czekolada się rozpu?ci. Odstaw na 30 minut. Gdy czekoladowa ?mietana wystygnie, dodaj do niej ubit? ?mietanę tortową oraz tę masę bezową, która pozostała ci po robieniu bezików. Dokładnie wymieszaj, a powstałym musem napełnij bezowe skorupki. Przykryj i wstaw na godzinę w chłodne miejsce.
Krok trzeci: przygotuj krem waniliowy. Ubij żółtka z cukrem. Wydr?ż rdzeń wanilii, dodaj do śmietany, zagotuj i zdejmij z ognia. Gor?c? ?mietanę powolutku wlewaj do żółtek, cały czas ubijając trzepaczką. Mieszaninę wlej z powrotem do rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu, ci?gle mieszając, aż krem zacznie gęstnieć. Trwa to około 10 minut. Uważaj, aby kremu nie zagotować! Krem ostudĽ i wlej na talerzyki. Pośrodku ustaw beziki z musem czekoladowym. Udekoruj owocami i czekolad?.

Czym jest Isla flotante - bezy z musem znaczenie w Słownik I .