Przepis na Jabłecznik z
SKŁADNIKI DO JABŁECZNIK Z co to jest
Gotowanie Jabłecznik z rodzynkami. Składniki do masła,3 żółtka,cukier waniliowy,pół szklanki cukru.

Jak ugotować Jabłecznik z rodzynkami

Definicja JABŁECZNIK Z RODZYNKAMI: Składniki Ciasto: 30 dag mąki krupczatki,
20 dag masła,
3 żółtka,
cukier waniliowy,
pół szklanki cukru pudru,
łyżeczka proszku do pieczenia. Nadzienie: 1,5 kg kwaśnych jabłek,
cukier waniliowy,
10 dag rodzynek,
3 białka,
6 łyżek cukru. Wykonanie Składniki ciasta posiekać nożem i zagnieść. Jeśli ciasto się kruszy, można dodać dwie łyżki śmietany lub wody. Z ciasta uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Oziębione ciasto podzielić na dwie części. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć porcją ciasta i zapiec je ok. 15 min w temp. 190 st C. Wyjąć i ochłodzić. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne i usmażyć z trzema łyżkami cukru. Wsypać rodzynki, cukier waniliowy, masę jabłeczną wyłożyć na upieczone ciasto. Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania pozostały cukier. Pianę rozłożyć równo na jabłkach. Na końcu zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Piec ok. 40 min w twmp. 180 C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Czym jest Jabłecznik z rodzynkami znaczenie w Słownik J .