Przepis na Jajka po
SKŁADNIKI DO JAJKA PO co to jest
Gotowanie Jajka po portugalsku. Składniki do bardzo łatwySkładniki na 2 porcje • 4 jajka ugotowane.

Jak ugotować Jajka po portugalsku

Definicja JAJKA PO PORTUGALSKU: Przygotowanie: 20 min

Duszenie: 5 min

Trudność: bardzo łatwy


Składniki na 2 porcje

• 4 jajka ugotowane na twardo • 4 pomidory (tak dobrane, zeby zmieściły się w nich jajka) • 1 łyżka przecieru pomidorowego • 1/2 szklanki rosołu • olej • przyprawy: sól, pieprz, czosnek
Etapy przygotowania

1. pomidorom odkroić "piętki", wydrążyć miąższ z pestkami, wnętrze pomidorów oprószyć solą i pieprzem 2. do wnętrza pomidorów wlożyć obrane z skorupek ugotowane na twardo jajka 3. miąższ pomidorów wymieszać z przecierem pomidorowym, olejem (3-4 łyżki), posiekanym ząbkiem czosnku, rosołem, przyprawić solą i pieprzem 4. pomidory nadzoane jajkami ułożyć w rondlu, zalać sosem, dusić na wolnym ogniu około 5 min.

Czym jest Jajka po portugalsku znaczenie w Słownik J .