Przepis na Kacze piersi
SKŁADNIKI DO KACZE PIERSI co to jest
Gotowanie Kacze piersi duszone z jabłkami i pomarańczami. Składniki do pomarańcza- 1 szklanka.

Jak ugotować Kacze piersi duszone z jabłkami i pomarańczami

Definicja KACZE PIERSI DUSZONE Z JABŁKAMI I POMARAŃCZAMI: Produkty: - 2 kacze piersi
- 2 jabłka
- 1 duża pomarańcza
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka przyprawy "ziarenka smaku"
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku Wykonanie: 1. Piersi wymyć i dokładnie obsuszyć bibułowymi serwetkami. Natrzeć oba kawałki solą i pieprzem. 2. Rozgrzać suchą patelnię. Położyć kawałki kaczki skórą w dół i smażyć 4 minuty. Odwrócić i smażyć dalsze 4 minuty. 3. Zawinąć obsmażone kawałki kaczki w folię i odstawić w ciepłe miejsce. 4. Jabłka wymyć, rozkroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki. Pomarańczę obrać, z cząstek wyciąć miąższ, usunąć pestki. 5. Na patelni, w której smażono kaczkę, obsmażyć na silnym ogniu jabłka, przez 3 minuty. Dodać pomarańczę i smażyć jeszcze 1 minutę. Wlać wino, gotować 1 minutę. 6. Dodać spażoną na suchej patelni mąkę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i przyprawę. Wymieszać. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować sos przez 4-5 minut. 7. Piersi wyjąć z folii i pokroić w cienkie plastry. Włożyć do patelni z sosem. Poddusić pod przykryciem na małym ogniu.

 

Czym jest Kacze piersi duszone z znaczenie w Słownik K .