Jak ugotować Królik w potrawce
Definicja KRÓLIK W POTRAWCE: Składniki • pęczek dymki • 25 dag marchewki • tuszka królika ( 1,2 kg) • sól, biały pieprz, gałązka rozmarynu, listek laurowy • 4 łyżki oleju • szklanka różowego wina • 12 dag gęstej śmietany • 2 łyżki ciemnej zasmażki błyskawicznej • zioła do dekoracji (np. mięta) Etapy przygotowania 1. Dymki i marchewki oczyścić, umyć, pokroić w paski. Tuszkę królika umyć i pokroić na 8 porcji, natrzeć solą i pieprzem. Usmarzyć w brytfannie na gorącym oleju. 2. Mięso wyjąć z brytfanny, a na tym samym tłuszczu podsmażyć warzywa. Wyjąć, zabezpieczyć przed wystygnięciem. 3. Do brytfanny ponownie włożyć mięso, dodać listek laurowy i rozmaryn. Zalać winem i szklanką wody, dusić przez 30-40 minut. Po 20 minutach włożyć do rondla usmażone warzywa. 4. Mięso wyjąć z rondla. Do sosu wlać śmietanę i wsypać zasmażkę. Zagotować mieszając. Porcje królika przełożyć na podgrzane talerze, polać sosem śmietankowym. Podawać z plackami ziemniaczanymi.
Czym jest Królik w potrawce znaczenie w Słownik K .