Jak ugotować Kulebiak
Definicja KULEBIAK: 30 dag mąki
15 dag masła
2 żółtka
1 jajko
2 łyżki śmietany nadzienie:
50 dag świeżych grzybów
2 łyżki masła
1 cebula
1/2 szkl. śmietany
1 jajko
natka pietruszki
sól, pieprz M?kę posiekać z tłuszczem, żółtka rozetrzeć z solą, poł?czyć ze ?mietaną, dodać do mąki. Zagnieść ciasto, włożyć do lodówki. Grzyby krótko obgotować, odcedzić, pokroić. Cebulę udusić, dodać cebulę, podlać wywarem, udusić. Jajko rozmieszać ze ?mietaną, dodać do grzybów, przyprawić. Ciasto podzielić na 2 czę?ci, rozwałkować. Formę wysmarować tłuszczem, ułożyć 1 placek, na nim nadzienie, przykryć drugim plackiem, posmarować jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku na rumiano.
Czym jest Kulebiak znaczenie w Słownik K .