Przepis na Lasagne
SKŁADNIKI DO LASAGNE co to jest
Gotowanie Lasagne. Składniki do pomidorów (lub 2 puszki),2 cebule,2 marchewki,1 łodyga selera.

Jak ugotować Lasagne

Definicja LASAGNE: Ciasto:
400 gr mąki,
5 jajek,
sól.

Nadzienie:
500 g pomidorów (lub 2 puszki),
2 cebule,
2 marchewki,
1 łodyga selera naciowego,
400 g mielonego mięsa,
1 szkl. czerwonego wina,
2 ząbki czosnku,
4 łyżki oliwy z oliwek,
300 gr tartego sera,
sól, pieprz, bazylia, natka pietruszki.

Sos beszamelowy:
1 l mleka,
100 g masła,
100 - 120 g mąki,
gałka muszkatałowa,
sól. Przesianą m?ke usypujemy w kopczyk, robimy zagłebienie do którego wbijamy jajka, wsypujemy sól. Zagniatamy caisto i odstawiamy je w ciepłe na 20 min. Dzielimy je na 9 kawałków, z których rozwałkowujemy cienkie płaty. Podsuszone płaty gotujemy w osolonej wodzie. Następnie mięso podsmażamy na oliwie z posiekaną cebul?. Dodajemy przyprawy, wlewamy wino i dusimy, aż płyn odparuje. Pomidory sprzamy, obieramy, miksujemy. Podsmażamy króciutko czosnek na oliwie, dodajemy pokrojonego selera, marchewkę, pomidory, natkę i bazylię. Mieszamy z mięsem. Sos powinien być dosyć gęsty, wiec czekamy, aż odparuje, możemy dodać trochę koncentratu. Do przygotowania sosu beszamelowego potrzebujemy roztopionego masła, do którego dodajemy m?kę i mleko, musimy stale mieszać, aż sos będzie miał gładką kosystencję. Smarujemy naczynie żaroodporne oliwą, wlewamy troche sosu beszamelowego i układamy: płat makaronu, beszamel, sos pomidorowy, tarty ser, makaron itd, aż składniki się wyczerpi?. Na końcu powinien być makaron posypany serem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 220°C przez 30 min.

Czym jest Lasagne znaczenie w Słownik L .