Przepis na Mintaj w śmietanie
SKŁADNIKI DO MINTAJ W co to jest
Gotowanie Mintaj w śmietanie z ziemniakami. Składniki do ziemniaków, * 40 g masła, * 30 g mąki, * 2.

Jak ugotować Mintaj w śmietanie z ziemniakami

Definicja MINTAJ W ŚMIETANIE Z ZIEMNIAKAMI: SKŁADNIKI: * 1 kg filetów z mintaja, * 250 g ziemniaków, * 40 g masła, * 30 g mąki, * 2 małe cebule, * 125 g kwaśnej śmietany, * 1 szklanka białego wytrawnego wina, * 1/2 szklamki wody, * 1 łyżka soku z cytryny, * sól, * 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, * 2 łyżki koperku. WYKONANIE: Filety opłukać, pokroić na duże kawalki, skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Pokrojoną w kostkę cebulę dusić przez chwilę na maśle, dodać obrane i pokrojone w plastry ziemniaki, a następnie dodać kawałki ryby. Wszystko razem dusić przez 5 min. stale mieszając. Następnie zalać wodą, dodać wina, przyprawę i gotować przez 20 min. Filety wyjąć, trzymać w cieple. Mąkę rozrobić w zimnej wodzie, dodać do sosu, gotować jeszcze 8 min. Na koniec wymieszać ze śmietaną i koperkiem oraz doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Czym jest Mintaj w śmietanie z znaczenie w Słownik M .