Przepis na Naleśniki a la
SKŁADNIKI DO NALEŚNIKI A LA co to jest
Gotowanie Naleśniki a la Hortobágy. Składniki do mleka- sól- masło do smażeniafarsz: 500 g.

Jak ugotować Naleśniki a la Hortobágy

Definicja NALEŚNIKI A LA HORTOBÁGY: - ciasto: 150 g mąki
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 3/4 szkl. mleka
- sól
- masło do smażenia
farsz: 500 g cielęciny lub mięsa drobiowego
- 2 cebule
- 1/2 szkl. przecieru pomidorowego albo rozcieńczonego w wodzie koncentratu
- 100 g smalcu
- 1 szkl. śmietany
- 2 łyżki mąki
- papryka w proszku
- sól


Zaczynamy od przygotowania farszu. Drobno posiekane cebule szklimy na smalcu, zdejmujemy na chwilkę z ognia, by dodać paprykę w proszku i przecier pomidorowy. Dusimy na małym ogniu. Po upływie kilku minut dodajemy mięso - zmielone lub bardzo drobno pokrojone. Dusimy co najmniej 30 minut, często mieszając i w razie potrzeby od czasu do czasu podlewając wod?. Teraz robimy ciasto. Jajka rozcieramy, dodajemy do nich trochę wody (około 1/2 szklanki), powoli wsypujemy m?kę, potem stopniowo wlewamy mleko. Wszystko ucieramy lub miksujemy na gładką, jednolit? masę - ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstej śmietany, w razie potrzeby można jeszcze trochę rozrzedzić je wod?. Na sam koniec ciasto lekko solimy, po czym smażymy dość cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik wykładamy lekko ods?czone z sosu mięso, składamy go w kopertę lub zwijamy w ruloniki, zakładając do środka brzegi. Pozostały sos ł?czymy ze ?mietaną, m?kąi jeszcze odrobiną papryki, mieszamy na jednolit? masę, zagotowujemy, po czym przecieramy przez sito. Naleśniki układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy sosem i podgrzewamy. Podajemy przybrane kleksami śmietany i ewentualnie posypane odrobiną startego łagodnego żółtego sera

Czym jest Naleśniki a la Hortobágy znaczenie w Słownik N .