Przepis na Naleśniki gundel
SKŁADNIKI DO NALEŚNIKI GUNDEL co to jest
Gotowanie Naleśniki gundel. Składniki do ml mocnego rumu (słaby można doprawić spirytusem)- 15 dag.

Jak ugotować Naleśniki gundel

Definicja NALEŚNIKI GUNDEL: - 16 naleśników
- 100 ml śmietanki kremówki
- 150 ml mocnego rumu (słaby można doprawić spirytusem)
- 15 dag cukru
- 5 dag pokrojonych rodzynek
- łyżka tartych suszonych skórek pomarańczy
- 25 dag mielonych orzechów włoskich
- 250 ml mleka
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 3 żółtka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka masła


Przygotować zwykłe naleśniki. Nadzienie:, ?mietankę zagotować, gdy pojawi? się b?belki, dodać 2 łyżki rumu, 10 dag cukru, rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczową. Mieszając gotować minutę na wolnym ogniu. Jeśli jest za gęste, dodać śmietany, gdy za rzadkie, orzechów. Na każdym naleśniku rozsmarować łyżkę nadzienia, zawinąć płaty w kopertę. Nadziane naleśniki lekko podsmażyć na maśle. Ułożyć na gor?cym talerzu tak, aby trochę nachodziły na siebie.
Krem czekoladowy: czekoladę roztopić w mleku na wolnym ogniu, wmieszać żółtka i natychmiast zdjąć z ognia. Dodać 2 łyżki cukru, kakao, 1-2 łyżki rumu. Wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Jeśli krem jest za gęsty - dodać mleka, jeśli za rzadki - czekoladę lub kakao. Naleśniki zalać kremem. Przed podaniem oblać dookoła paroma łyżkami rumu i zapalić.

Czym jest Naleśniki gundel znaczenie w Słownik N .