Przepis na Nalewka truskawkowa
SKŁADNIKI DO NALEWKA co to jest
Gotowanie Nalewka truskawkowa. Składniki do najlepszy, gdy sporz?dzimy go z truskawek niezbyt.

Jak ugotować Nalewka truskawkowa

Definicja NALEWKA TRUSKAWKOWA: Trunek ten - przypominający likier - jest najlepszy, gdy sporz?dzimy go z truskawek niezbyt dużych, z jednej strony rumianych, z drugiej zaś - białych lub zielonych.
Nasypać truskawki do g?siora, wypełniając go do 2/3 pojemności, zalać do pełna wódką i postawić zakorkowane naczynie na 3 dni w oknie, codziennie odwracając je do słońca inną stroną.
Zlać sok i zasypać go cukrem w proporcji 40 dag cukru na 1 l. Trzymać dalej w naczyniu na słońcu, aż uzyska całkowicie płynną konsystencję.
Truskawki, które pozostały, wycisnąć, oba płyny zmieszać i rozlać do butelek.

Czym jest Nalewka truskawkowa znaczenie w Słownik N .