Przepis na Napoleonka z
SKŁADNIKI DO NAPOLEONKA Z co to jest
Gotowanie Napoleonka z ciasta półfrancuskiego śmietankowego. Składniki do 25 dag masła lub.

Jak ugotować Napoleonka z ciasta półfrancuskiego śmietankowego

Definicja NAPOLEONKA Z CIASTA PÓŁFRANCUSKIEGO ŚMIETANKOWEGO: Składniki ciasto: 30 dag (1 1/2 szklanki) mąki, 25 dag masła lub margaryny "Palma", 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany, 1 żółtko, tłuszcz i mąka do blachy; krem: 6 żółtek, 5 dag (3 łyżki) cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 5 dag (2 czubate łyżki) mąki pszennej, 2 szklanki mleka Sposób wykonania Ciasto szybko zarobić w misce tak, aby nie rozgrzało się od ręki. Jeśli będzie rzadkie można dodać łyżkę mąki. Po wyrobieniu zawinąć je w pergamin lub włożyć do woreczka z folii i umieścić w lodówce na 12 godzin. Schłodzone podzielić na 2 równe części. Blachę lekko posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Ciasto po rozwałkowaniu nawinąć na wałek, wyłożyć na blachę i kilka razy nakłuć widelcem. Piec w bardzo gorącym piekarniku na złoty kolor. Upieczone i przestudzone ciasto wyjąć na deseczkę lub stolnice. Drugi placek po upieczeniu zostawić na blasze. Gdy wystygnie, położyć na nim równo krem i nakryć pierwszym plackiem w ten sposób, aby spód ciasta był na wierzchu. Lekko przycisnąć, pokroić na kwadraty dowolnej wielkości. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Krem- Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć. Do utartych żółtek dodać mąkę, wymieszać. Mleko zagotować i wlewać do masy żółtkowej, nie przerywając mieszania. Następnie postawić na małym ogniu i mieszać, aż do zagotowania. Wystudzić, w czasie stygnięcia masy nie mieszać.

Czym jest Napoleonka z ciasta znaczenie w Słownik N .