Przepis na o-chazuke
SKŁADNIKI DO O-CHAZUKE co to jest
Gotowanie o-chazuke. Składniki do herbaty, świeżo zaparzonej • 3 filiżanki gotowanego ryżu • 1.

Jak ugotować o-chazuke

Definicja O-CHAZUKE: Składniki na 4 porcje

• 2 filiżanki zielonej herbaty, świeżo zaparzonej • 3 filiżanki gotowanego ryżu • 1 kwadrat nori • 1 łyżka białego sezamu • 1 płaska łyżeczka wasabi • świerza rukiew rzeczna lub rzeżucha do posypania
Etapy przygotowania

1. ziarna sezamu prażymy na suchej patelni aż zaczną wydzielać aromat 2. ryż dzielimy między cztery miseczki 3. posypujemy ryż sezamem i rukwią/rzeżuchą 4. nori opiekamy lekko nad płomieniem (przesuwamy kilkakrotnie nad fajerką), kroimy na paseczki (ok. 0,5 x 4 cm) i posypujemy tym ryż 5. do miseczek z ryżem i przyprawami wlewamy herbatę 6. w osobnych naczyniach podajemy wasabi i uprażony sezam - podajemy natychmiast.

Czym jest o-chazuke znaczenie w Słownik O .