Przepis na Ogórki kiszone
SKŁADNIKI DO OGÓRKI KZONE co to jest
Gotowanie Ogórki kiszone. Składniki do nieduze, podluzne (okragle robia sie puste w srodku)-liscie.

Jak ugotować Ogórki kiszone

Definicja OGÓRKI KISZONE: -Ogorki z wiadomego zrodla, nieprzenawozone, nieduze, podluzne (okragle robia sie puste w srodku)
-liscie czarnej porzeczki, wisni, debu
-do kazdego sloika kilka zabkow czosnu (bardzo lubie kiszony czosnek) i kawalek korzenia chrzanu
-gorczyca, pieprz ziarnisty, ziele angielskie (nieduzo)
-koper

Zalewa:
niecale dwie lyzki stolowe soli na 1 litr wody - nie zauwazylem roznicy w jakosci i smaku ogorkow dla saoli jodowanej lub nie.
Wazne:
po dodaniu wszystkiego po trochu, na samym wierzchu dopycham liscmi, ale tak, zeby nic nie dotykalo po zakreceniu do pokrywki. Zalewe zagotowac z sola. Zalewac ogorki GORACA ZALEWA, natychmiast zakrecac.
wazne:
wytrzec brzeg sloika i pokrywke do sucha.

Czym jest Ogórki kiszone znaczenie w Słownik O .