Jak ugotować Ogórki nadziewane mięsem
Definicja OGÓRKI NADZIEWANE MIĘSEM: Składniki: 4 dość duże ogórki, 30 dkg mięsa, bułka, jajko, sól, pieprz, zielenina, łyżka tłuszczu, łyżeczka mąki, pół szklanki śmietany, 2- 3 pomidory, zielony koper. Sposób przyrządzenia:
Obrane ze skórki ogórki skroić wzdłuż na 1/3 wysokości i za pomocą ostrej łyżeczki wydrążyć gniazda nasienne pozostawiając tylko samą zwartą część ogórków. Mielone mięso wieprzowo- wołowe wyrobić z dodatkiem jajka i odciśniętej z mleka bułki, drobno posiekanej natki pietruszki lub kopru, soli i pieprzu. Wyrobioną masę mięsną nadziać ogórki tak, aby masa nieco wystawała nad powierzchnię, przykryć ściętymi paskami i ułożyć w płaskim rondlu lub w powleczonej teflonem brytfance, skropić tłuszczem i wstawić do piekarnika, piec około 25 min; a w połowie pieczenia polać ogórki sosem przygotowanym ze śmietany i mąki.
Czym jest Ogórki nadziewane mięsem znaczenie w Słownik O .