Przepis na Ogórki z cielęciną
SKŁADNIKI DO OGÓRKI Z co to jest
Gotowanie Ogórki z cielęciną. Składniki do olejuczarny mielony pieprzsól do smakuSos:3 łyżki oleju2.

Jak ugotować Ogórki z cielęciną

Definicja OGÓRKI Z CIELĘCINĄ: Produkty: 6 ogórków
200 g cielęciny
1 cebula
1 łyżka oleju
czarny mielony pieprz
sól do smaku
Sos:
3 łyżki oleju
2 szklanki wody
1 łyżeczka mąki
sok z cytryny
zielenina Wykonanie: Z ogórków odciąć końce (zachować je), łyżeczką delikatnie wydrążyć środki, starać się nie uszkodzić brzegów. Cebulę drobniutko posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać zmieloną w maszynce do mięsa cielęcinę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Dla zaostrzenia smaku można dodać roztarty ząbek czosnku. Podsmażyć mięso z cebulą, mieszając od czasu do czasu. Przygotowanym farszem napełniać ogórki, przykryć odciętymi końcówkami i przewiązać nicią kuchenną, by się nie rozpadły. W dużym rondlu rozgrzać olej, włożyć ogórki, zalać wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 1 godziny. Ugotowane ogórki wyłożyć na płaski półmisek, wcześniej podgrzać go w piekarniku. Do płynu pozostałego po gotowaniu ogórków dodać rozprowadzoną w zimnej wodzie mąkę, sok z cytryny, stale mieszając, doprowadzić do wrzenia, a następnie zalać sosem ogórki i posypać zieleniną.

Czym jest Ogórki z cielęciną znaczenie w Słownik O .