Jak ugotować Okoń w szafranie
Definicja OKOŃ W SZAFRANIE: SKŁADNIKI: - 800 g filetów z okonia,- szafran, 0,5 l bulionu warzywnego,- sok z 1 cytryny,- 2 łyżki jogutru naturalnego, - pęczek posiekanej pietruszki,- pieprz czarny,- szczypta soli. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Szafran namoczyć w soku z cytryny. Filety z okonia posypać solą i pieprzem. Każdy z nich zawinąć w folię aluminiową i gotować na parze ok. pół godziny. Przygotować 0,5 l bulionu warzywnego z kostek. Wygotować, tak by została 1/3 i dodać sok z cytryny z szafranem. Zdjąć z ognia i mieszając, dodać jogurt naturalny. Podgrzewać, by sos zgęstniał. Rozwinąć filety z folii aluminiowej i polać sosem szafranowym. Posypać zieloną pietruszką.
Czym jest Okoń w szafranie znaczenie w Słownik O .