Przepis na Omlet Cesarski
SKŁADNIKI DO OMLET CESARSKI co to jest
Gotowanie Omlet Cesarski (Kaiserschmarren). Składniki do 1/2 litra mleka6 dag cukru4 żółtka4.

Jak ugotować Omlet Cesarski (Kaiserschmarren)

Definicja OMLET CESARSKI (KAISERSCHMARREN): Składniki Przepis 25 dag mąki pszennej
od 3/8 do 1/2 litra mleka
6 dag cukru
4 żółtka
4 białka
sól
rodzynki
masło do smażenia Jest to typowe austriackie danie. Przepis jest na dwie porcje czyli dwie patelnie.
Żółtka, cukier, sól, mleko i m?kę zmieszać, dodać sporo rodzynek i delikatnie poł?czyć z ubita pianą z białek. Ciasto powinno byc dośc luĽne, stężeje podczas smażenia. Połowę porcji wylać na patelnię teflonową z roztopionym masełkiem i smażyć na niezbyt dużym ogniu. Przełożyc omlet na drug? stronę i dosmażać na złoto. Plastikową albo drewniana łopatką podzielić toto na patelni na cz?stki, bo omlet cesarski podaje się w kawałkach. Gotowe złote cz?stki wrzucić na talerz i zabrać się za druga porcję.

Z czym jeść?
Kaiserschmarren podaje się z rodzajem kompotu śliwkowego, który w Austrii kupuje sie w słoiczkach, jak u nas konfitury. Ale można go sobie z powodzeniem przyrz?dzić samemu. Wystarczy wypestkowane śliwki węgierki wrzucić do garnka i podgotować z odrobiną wody i cukru, aż się rozciapi?. Pichcić tak długo na wolnym ogniu aż powstanie coś gęstszego od kompotu, ale rzadszego niż powidła. Ewentualnie wcisnąć do środka odrobinę soku cytrynowego do smaku i gotowe :-)) Wystarczy rozłożyć do słoiczków na zapas i pozamykać.

Czym jest Omlet Cesarski znaczenie w Słownik O .