Przepis na Omlet z mlekiem
SKŁADNIKI DO OMLET Z MLEKIEM co to jest
Gotowanie Omlet z mlekiem. Składniki do masła lub margaryny,sól.   Sposób przyrządzenia.

Jak ugotować Omlet z mlekiem

Definicja OMLET Z MLEKIEM: Składniki:6 jaj,
5 dkg mąki,
1/8 litra mleka,
3 dkg masła lub margaryny,
sól.

 
Sposób przyrządzenia:        Świeże jaja umyć, wybić do garnuszka, ubijać trzepaczką na pulchną masę, dodając po łyżce mąki i po 2 łyżki mleka, osolić. Wylać na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Smażyć powoli około 8 min. Omlet podważyć łopatką od boków patelni, aby na dno spłynęła płynna masa jajeczna. Pod spód włożyć trochę masła. Gdy masa jajeczna zetnie się, wyłożyć omlet do bardzo gorącego piekarnika na 5 - 10 min. Wyjąć lekko zrumieniony. Do środka omletu włożyć nadzianie z kalafiorów, szpinaku, grzybów itp. Złożyć na pół, zsunąć za pomocą szerokiego noża na ogrzany półmisek. Podawać natychmiast.

Czym jest Omlet z mlekiem znaczenie w Słownik O .