Przepis na Omlet z tartymi
SKŁADNIKI DO OMLET Z TARTYMI co to jest
Gotowanie Omlet z tartymi kartoflami. Składniki do kartofli,2 jaja,1 mala cebula,1 zabek czosnku,30.

Jak ugotować Omlet z tartymi kartoflami

Definicja OMLET Z TARTYMI KARTOFLAMI: Porcja dla 2 osob. Czas przygotow. 40 min.
200 g kartofli,
2 jaja,
1 mala cebula,
1 zabek czosnku,
30 g sera gruyere,
45 g masla,
sol, pieprz,
smietana do polania.

1. Kartofle obrac, dokladnie oplukac, utrzec na tarce o drobnych otworach.
Utarta mase przelozyc na sito, odsaczyc nadmiar soku (nie wyciskac).
2. Cebule obrac, oplukac, drobno posiekac. Czosnek obrac, oplukac, utrzec z
sola.
3. Ser zetrzec na tarce o malych otworach. Jaja umyc, wbic do miski, lekko roztrzepac widelcem. 1 lyzke masla posiekac na drobne kawaleczki.
4. Przelozyc utarte kartofle do miski, wymieszac z cebula, jajami, serem, czosnkiem i posiekanym maslem. Doprawic sola i pieprzem.
5. Na patelni rozgrzac dobrze reszte masla, usmazyc omlet rumieniac z obu stron
na zloty kolor.
6. Podawac goracy, polany smietana lub sosem holenderskim.

Czym jest Omlet z tartymi kartoflami znaczenie w Słownik O .