Przepis na Onigiri
SKŁADNIKI DO ONIGIRI co to jest
Gotowanie Onigiri. Składniki do latweSkładniki na 4 porcje • 250 gr ryzu (najlepiej do sushi) •.

Jak ugotować Onigiri

Definicja ONIGIRI: Przygotowanie: 5 minut

Gotowanie: 10 minut

Trudność: latwe


Składniki na 4 porcje

• 250 gr ryzu (najlepiej do sushi) • kilka platow nori (sa gotowe do onigiri, ale mozna tez pociac duze) • puszka tunczyka w oliwie • lyzeczka octu ryzowego • plaska lyzeczka cukru • sol • opcjonalnie - furikake (gotowa posypka do ryzu)
Etapy przygotowania

1. Ryz najlepiej gotowac w garnku o grubym dnie. Uzyc taka sama objetosc ryzu i wody. Przed gotowaniem ryz dokladnie wyplukac. Uzywam specjalnego japonskiego garnka, od zagotowania zmniejszam gaz na minimalny i ryz dochodzi przez 8 minut, po czym na pol minuty zwieksza sie gaz w celu odparowania nadmiaru wody. Czas nalezy dostosowac do wlasnych warunkow. 2. Tak ugotowanego ryzu nie odcedza sie, jest gotowy. Ryz lekko przestudzic dodac ocet ryzowy, cukier i sol do smaku 3. Mokrymi rekoma lepic kulki mocno ugniatajac, do srodka wsadzic lyzeczke tunczyka, zamknac, uformowac trojkaty. 4. Onigiri przewinac paskiem nori. Gdy dysponujemy furikake nie trzeba ryzu doprawiac, tylko wymieszac z gotowa posypka i uformowac onigiri.

Czym jest Onigiri znaczenie w Słownik O .