Przepis na Opieńki duszone w
SKŁADNIKI DO OPIEŃKI DUSZONE co to jest
Gotowanie Opieńki duszone w śmietanie. Składniki do 1/2kostkiKostki rosołowe 2sztŚmietana.

Jak ugotować Opieńki duszone w śmietanie

Definicja OPIEŃKI DUSZONE W ŚMIETANIE: Produkty: Opieńki  1-1,5kg
Cebula 3szt
Margaryna 1/2kostki
Kostki rosołowe 2szt
Śmietana 300ml
Kucharek 1łyżka
Nać Pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól  Wykonanie: Opieńki, najlepiej świeżo zebrane myjemy dwa razy w letniej wodzie, większe kapelusze kroimy na pół, docinamy korzonki.
W rondlu roztapiamy margarynę i przesmażamy na niej pokrojoną w półtalarki cebulę do miękkości. Następnie wrzucamy opieńki (można je wcześniej obgotować ok 10 min ale wcale niekoniecznie). Wszystko zalewamy rosołem z dwóch kostek rosołowych (1litr), dodajemy 3 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego, przykrywamy i dusimy 45 minut do godziny.
Przyprawiamy do smaku według gustu, pieprz, sól, magi, papryka, siekamy natkę pietruszki. W miseczce rozrabiamy śmietanę z gorącym płynem z sosu (by się nie zważyła) i wlewamy do sosu, mieszamy i dodajemy natkę, przykrywamy i dusimy jeszcze do 15 minut (mieszamy). Sos można zagęścić na dwa sposoby, albo do śmietany dodamy dwie łyżki mąki i do sosu, albo metodą redukcji wody w potrawie czyli musimy dłużej gotować aż sos zgęstnieje.

Czym jest Opieńki duszone w śmietanie znaczenie w Słownik O .