Przepis na Orginalne
SKŁADNIKI DO ORGINALNE co to jest
Gotowanie Orginalne indyjskie curry. Składniki do całych zieren kminku2 łyżeczki czrnego pieprzu w.

Jak ugotować Orginalne indyjskie curry

Definicja ORGINALNE INDYJSKIE CURRY: Składniki Przepis garam masala:
  
4 łyzeczki całych zieren kminku
2 łyżeczki czrnego pieprzu w ziarnach
12 łyżeczek kolendry w ziarnach
1 łyżeczka ziern kozieradki
2 łyżeczki całych goĽdzików
2 łyżeczki kardamonu
1-4 łyżeczek mielonej papryczki chilli (w zależności od upodobań... i wytrzymałości podniebienia :)
4 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki tartej gałki moszkatołowej
2-3 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
(podana ilość składników wystarczy na ok.30 łyżeczek masali. Masalę przechowuje się do miesi?ca w szklanym słoju (potem wietrzeje))

curry:

2 średnie cabule
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
3.5 łyżeczki garam masali
1 łyżeczka ghee (podwójnie klarowanego masła (nie można go zast?pić zwykłym!))
1 łyżka oleju (najlepiej sojowego, ale rzepakowy może być)
2 przetarte przez sito pomidory lub ok.2/3 szklanki przecieru pomidorowego 1. masala: na suchej patelni uprażyć kminek, kolendrę, pieprz i kozieradkę aż zierna zaczną pękać i mocno pachnieć (nie przypalić!). Ostudzić. Zemleć i przesiać przez sitko, ponownie zemleć i przesiać. Zemleć z pozostałymi składnikami, przesiać i zsypać do szklanego słoja.

2. curry:cebulę zetrzeć na tarce (grube oczka), czosnek posiekać (niezbyt drobno). Rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę z czosnkiem aż zacznie nabierać złotego koloru. pomodory/przecier wymieszać z 3.5 łyżeczkami masali, dodać do cebuli. Dusić pod przykryciem na b. małym ogniu na gładką pastę


Pastę tę można jeść sam? z ryżem lub potraktować ją jako bazę do innych odmien curry: z mięsem (pokrojone w kostkę mięso podsmażamy w paście, zalewamy wod? i dusimy do miękkości), z warzywami, z jajkiem...
Bon appetit!

Czym jest Orginalne indyjskie curry znaczenie w Słownik O .