Przepis na Orientalny pasztet
SKŁADNIKI DO ORIENTALNY co to jest
Gotowanie Orientalny pasztet serowy. Składniki do masla, 125 ml wody, sol. Masa: 500 g fety lub.

Jak ugotować Orientalny pasztet serowy

Definicja ORIENTALNY PASZTET SEROWY: Składniki: Ciasto francuskie: 250 g maki,
250 g masla,
125 ml wody,
sol. Masa: 500 g fety lub innego sera owczego (np. bryndzy, solanu),
3 jaja,
300 ml jogurtu,
sol, pieprz. Inne: 50 g parmezanu,
1 jajo do posmarowania ciasta. Wykonanie: 1. Przygotowac ciasto: do przesianej maki dodac sol, wlac zimna wode, zagniesc i wyrobic gladkie ciasto. Uformowac z niego kule, przykryc, wstawic do lodowki na 30 min. Po wyjeciu rozwalkowac na kwadrat o boku ok. 20 cm, tak by warstwa ciasta przy brzegach byla 3 razy ciensza niz w srodku. Maslo podzielic na male kawalki, ulozyc na srodku ciasta, brzegi zagiac do wewnatrz jak koperte. Wstawic na 15 min do lodowki. Rozwalkowac na prostokat o wymiarach 20x60 cm, zlozyc potrojnie i ponownie rozwalkowac na prostokat. Jeszcze raz zlozyc potrojnie i odstawic na 15 min w chlodne miejsce. Czynnosc te powtorzyc jeszcze 3 razy. Nastepnie ciasto podzielic na 2 placki wielkosci formy do pieczenia. 2. Jednym plackiem wylozyc forme, wywijajac ciasto na gornym brzegu. Brzegi zwilzyc woda. 3. Ser utrzec z jajami i jogurtem na jednolita mase, doprawic sola i pieprzem. 4. Mase wylozyc na ciasto, przykryc drugim plackiem, brzegi ponownie zwilzyc i zlepic. 5. Powierzchnie ciasta ponakluwac widelcem i posypac parmezanem wymieszanym z jajem. 6. Wstawic do piekarnika ogrzanego do temp. 240 st., piec ok. 35 min. Gdy wierzch zbrazowieje, przykryc ciasto folia aluminiowa. 7. Pasztet podawac na cieplo lub na zimno z zielona salata i czerwonym wytrawnym winem.

Czym jest Orientalny pasztet serowy znaczenie w Słownik O .